iwiw
Szakosztályunk története | Nyomtatás |  E-mail

A Női Torna Szakosztály az FTC az 1970-es évek közepén alakult. Kezdetben az akkor fénykorát élő, Magyar Zoltán olimpiai bajnok nevével fémjelzett Férfi Szakosztály része volt csupán. Az edzések két általános iskola tornatermében voltak. (IX. Mester u. 19. és XX. Székelyhidi u.) A szakosztály első edzői: Bathó Márta, Vígh Lászlóné, Veszprémi Csilla voltak.

Nagy fejlődést jelentett, hogy 1978-ban átadták a népligeti sátortetős, de már szivacsgödrös, jól felszerelt termet, ami 1983-ig működött. A versenyzői és edzői létszám is nőtt. A szakosztály első nemzetközi eredményt is elérő saját neveltje Borhy Katalin volt, aki a Sportakrobatikai VB.-n 1980-ban akrobatikus ugrásban 6. helyezést ért el. Bartha Mária válogatott tornászként 1981-85 között számos alkalommal képviselte eredményesen az egyesületünket a hazai és a nemzetközi versenyeken.

1991-től a Női Tornaszakosztály az FTC önálló szakosztályává vált. Vezetőedző: Bathó Márta.

1985-ben készült el jelenlegi termünk, a Népligeti Tornacsarnok, mely máig is az ország egyik legjobban felszerelt edzőterme.

Az 1980-as évek közepén több válogatott tornász, így Köteles Krisztina, Kolos Ágnes, Tóth Margit igazolt szakosztályunkba. Közülük FTC színekben a legeredményesebb Köteles Krisztina volt, aki 2 felnőtt bajnokságot is nyert, és tagja volt a VB 8. helyezett magyar válogatottnak 1985-ben.

Az 1980-as évek végére beértek és jó eredményeket értek el a szakosztály saját nevelésű tornászai. A korosztályos és a felnőtt válogatottnak tagja volt: Kiss Valéria, Dragóner Ildikó, Pálffy Viktória, Kosovics Anita.

Az őket követő generációban is több magyar bajnoka és válogatott tornásza volt a szakosztálynak: Badics Réka, Kiss Virág, Radics Eszter. Közülük Badics Réka Junior EB-n 1991-ben elért 4. helyezése gerendán volt a legjobb.

A szakosztály legeredményesebb versenyzője Dragóner Ildikó volt, aki FTC színekben 13 évig, míg a válogatottban 11 évig versenyzett! Mesterfokú bajnoki és több országos bajnoki címe mellett éveken át nemzetközi minősítést is szerzett. Universiádén lóugrásban, míg Sportakrobatikai EB-n szaltós ugrásban volt ezüstérmes. Több világversenyen volt biztos tagja a magyar tornász válogatottnak, így az 1995-ös VB-n 9. helyezett csapatnak is.

Az utóbbi években két saját nevelésű tornászunk, Tóth Renáta és Máté Ildikó ért el kiemelkedő eredményeket a nemzetközi versenyeken és a hazai bajnokságokban egyaránt. Renáta 14 évesen VI. helyezést ért el ugrásban a Junior EB-n 2008-ban. A hazai egyéni bajnokságokon eddig 30 országos bajnoki címet szerzett.

 
Facebook oldalunk Elérhetőség / Térkép FTC Női Torna Szakosztály
Contact / map